برنج یکی از وعدههای اصلی در کشور ایران و بسیاری از کشورهای جهان محسوب میشود. روش بستهبندی صحیح برنج از اهمیت بالایی برخوردار است. بستهبندی درست و اصولی برنج موجب حفظ کیفیت و حفظ ارزش غذایی این ماده است. برنج حساس به رطوبت و حشرات است، بنابراین یک بستهبندی محکم میتواند آن را از آلودگی و حشرات محفوظ کند.
هرچقدر هم که کیفیت برنج بالا باشد، اگر روش بستهبندی آن مناسب نباشد، ارزش غذایی خود را از دست میدهد. بستهبندی مناسب باعث حفظ ظاهر زیبا و رنگ برنج میشود و از تغییرات ناخواسته آن طی فرآیند نگهداری جلوگیری میکند. برای آشنایی بیشتر با انواع بستهبندی برنج با ما همراه باشید.
انواع بسته بندی برنج
برنجها در بستهبندی مختلفی نگهداری و عرضه میشوند. انتخاب یک روش مطمئن برای بستهبندی برنج میتواند ضامن حفظ کیفیت برنج در طولانیمدت باشد. در ادامه با انواع روشهای بستهبندی برنج آشنا میشویم و مزایا و معایب این روشها را بررسی میکنیم.
کیسهای اسپان باند
این بستهبندی برنج یکی از قدیمیترین نوع بسته بندی برنج در ایران بهحساب میآید. جنس پارچهی این کیسه از پلیپروپیلن است. وجود دسته بر روی این نوع بستهبندی سبب حملونقل راحتتر آن میشود. این کیسه قابلیت چاپ و بستهبندی انواع طرحها را بر روی خود دارد و با یک چاپ باکیفیت میتواند سبب جلبتوجه مشتریان شود.
کیسههای پارچهای حساس به رطوبت هستند و ممکن است که درصورتیکه در معرض رطوبت شدید قرار بگیرند بر روی کیفیت و تازگی برنج تأثیر بگذارند. این نوع بستهبندی در مقایسه با بستهبندی پلاستیکی از مقاومت کمتری برخوردار است و ممکن است در برابر ضربات آسیب ببیند.
کیسهای متقال
پارچه متقال پارچهای نخی از الیاف کرباس یا کتان است که بسیار مقاوم و محکم است. معمولاً اکثر تولیدکنندگان برنج ایرانی این نوع بستهبندی استفاده میکنند. نوع دوخت این نوع بستهبندی بسیار محکم و بادوام است. این بستهبندی از استحکام مناسبی برای آسیب ندیدن در زمان حملونقل برخوردار است و بهخوبی میتواند مانع ورود آلودگیها به درون برنج شود.
ازجمله معایب بستهبندی با پارچه متقال میتوان به سخت باز شدن آن اشاره کرد. دوخت محکم این بستهبندی سبب میشود که بعضی از افراد هنگام باز کردن آن به دردسر بیفتند. این نوع بستهبندی معمولاً بهسختی تمیز میشود و اگر دچار کثیفی یا سیاهی شود شمارا با مشکل جدیدی روبرو میکند.
کیسهی وکیوم
در این بستهبندی هوا بهصورت کامل تخلیه میشود. این تخلیه هوا تاریخ انقضا محصول را بالا میبرد. کیسه وکیوم برنج معمولاً در وزنهای ۱ الی ۵ کیلوگرم عرضه میشود. با وکیوم کردن برنج هوای اضافهی آن تخلیه میشود و حجم برنج کاهش پیدا میکند که میتواند موجب نگهداری و ذخیرهسازی بهتر برنج شود.
توجه داشته باشید نایلون بستهبندی وکیوم برنج ممکن است به علت فشار ناشی از تخلیه هوا کیفیت برنج مقداری افت کند و برخی از دانههای برنج دچار شکستگی شوند. هزینه این نوع بستهبندی با توجه به مکانیسم بهکاررفته در آن بالا است.
ظروف پلاستیکی
در بستهبندی پلاستیکی به دلیل عدم ورود هوا و رطوبت کیفیت و تازگی برنج کاملاً حفظ میشود. این نوع بستهبندی وزن کمی دارد و براحتی حملونقل میشود. ظروف پلاستیکی برنج معمولاً بهراحتی باز و بسته میشوند که موجب افزایش رضایت مشتریان است.
ازجمله معایب این نوع بستهبندی میتوان به تجزیهناپذیری پلاستیکها اشاره کرد. ظروف پلاستیکی بهسختی تجزیه میشوند که میتواند سبب نارضایتی دوستداران محیطزیست باشد. در برخی موارد ممکن است مواد پلاستیکی موجود در این نوع بستهبندی به برنج نفوذ کند و بر روی سلامت افراد تأثیر بگذارد. ظروف پلاستیکی در برخی موارد امکان بازیافت ندارند و یا فرایند بازیافت آنها بسیار پرهزینه و زمانبر است.
کیسهی چندلایه
کیسههای چندلایه که به کیسههای جارویی نیز معروف هستند با طراحی چندلایه خود مانع ورود هوا، رطوبت و نور به درون کیسه میشوند. کیسههای چندلایه از کیفیت و استحکام بالایی برخوردار هستند و باعث میشوند که در حین حملونقل براثر ضربه، فشار و آسیبهای احتمالی به بستهبندی آسیبی وارد نشود. کیسههای چندلایه معمولاً از مواد بازیافتی تهیه میشوند که میتواند به محیطزیست کمک بکند.
کیسه چندلایه فرآیند تولید آن نیاز به استفاده از منابع طبیعی زیادی دارد که باعث بالا رفتن هزینه تولید آن است. ممکن است کیسههای جارویی اگر از مواد کمیاب در تولید آن استفاده شود بهخوبی تجزیه نشوند.
کیسه پلاستیکی
کیسههای پلاستیکی برای بستهبندی برنج یکی از گزینههای مقرونبهصرفه بهحساب میآیند. وزن کم و وجود دسته پنجهای بر روی این نوع بستهبندی باعث حملونقل راحتتر آن میشود. کیسههای پلاستیکی همچنین مانع ورود هرگونه آب یا رطوبت به درون کیسهها میشوند. برنجها را در برابر حشرات و سایر آلودگیها محافظت میکنند.
کیسههای پلاستیکی نسبت به حرارت حساس هستند و در محیطهای خیلی گرم ممکن است نرم شوند و از شکل اولیه خود خارج شوند. این کیسهها مشکل عدم تنفس دارند و ممکن است با مشکلاتی مرتبط با تر و هوا روبرو شوند.
جمعبندی
در این مقاله با انواع بستهبندی برنج آشنا شدیم. در بازار برنجها در بستهبندیهای مختلفی عرضه و تولید میشوند. انتخاب یک بستهبندی مناسب میتواند علاوه بر حفظ کیفیت و تازگی برنج باعث حفظ آن در برابر ضربات، فشار و آسیب شود.
از معروفترین روشهای بستهبندی برنج میتوان به کیسههای پلاستیکی، کیسه چندلایه، کیسه وکیوم، کیسه اسپان باند و ظروف پلاستیکی اشاره کرد. انتخاب نوع بسته بندی برنج مناسب وابسته به نیاز و اولویتهای مشتریان، محیط زیستی و نیاز بازار است.